top of page

Rrjedhin te dhenat elektonike te rrogave te 550 mije shqiptareve, nje informacion konfidencial


Po qarkullon lista e rrogave te 550 mije shqiptareve, te punesuar ne shtet dhe ne kompani private. Nuk dihet nese eshte informacion i hackeruar nga nje aktor i jashtem, apo i vjedhur dhe dekonspiruar nga ndonje element i brendshem.


Kane akses ne nje baze te dhenash te tille Drejtoria e Pergjitheshme e Tatimeve dhe instituti i statistikave INSTAT.


Njesoj si te lista e patronazhisteve edhe ne kete rast informacioni qarkullon ne formen e nje skede Excel, ku perfshihen numrat e kartave të identitetit, emrat e personave, numri personal, qendra e punës, funksioni që kryejnë dhe rroga qe marrin, me renditje nga rrogat me te larta te me te ultat, duke filluar nga presidenca e republikes, te ministrite, te ambasadat, te kuadrot e kompanive te medha dhe bankave.


Informacion i rrogave konsiderohet personal dhe sekret ne gjithe boten, si nga pikepamja e punedhenesit, edhe nga pikepamja e te punesuarit.


Shqiperia po perpiqet te fuse elektronizimin e te dhenave dhe operacioneve, por siguria elektronike mbetet e ulet. Ne rastin e listes se patronazhiseve kishim te benim me nje deshtim te dyfishte te sigurise: 1) partia-shtet perdori te dhenat e gjendjes civile te shtetit nga eAlbania, 2) vete lista e patronazhisteve u dekonspirua.


Shenim: Ne lidhje me ceshtjen e votimit online, mund te realizohet teknikisht qe te mos kete nje liste emerore te votuesve. Asgje qe kryhet me leter, nuk mund te mos realizohet ne menyre elektronike.


PT389 views0 comments

Comments


bottom of page