top of page

Ligji Për Respektimin e Martesës

UASHINGTON - Dhoma e Përfaqësuesve të enjten dha miratimin përfundimtar të legjislacionit për të mandatuar njohjen federale për martesat e të njëjtit seks, me një koalicion dypartiak ligjvënësish që votuan në favor të masës në ditët e fundit të kongresit të udhëhequr nga Demokratët.


Me një votë prej 258-169, me një anëtar që votoi "prezent", legjislacioni historik e kaloi Kongresin, duke ia dërguar atë Presidentit Biden për t'u nënshkruar dhe duke mbyllur një rrugë të pamundur për një masë që vetëm pak muaj më parë dukej se kishte pak shanse të miratohej.


Spikerja Nancy Pelosi shpalli rezultatin në mënyrë triumfuese, duke e rrahur çekiçin në mënyrë të përsëritur si për të duartrokitur ndërsa anëtarët e Dhomës brohoritnin.

“Sot, ne mbrojmë vlerat që shumica dërrmuese e amerikanëve i kanë të shtrenjta: Besimi në dinjitetin, bukurinë dhe hyjninë – shkëndija e hyjnisë – te çdo person dhe respekti i qëndrueshëm për dashurinë aq të fuqishme sa që lidh dy njerëz së bashku.” Znj. Pelosi tha në një fjalim nga Dhoma para votimit.Në një deklaratë, zoti Biden e quajti veprimin e Kongresit "një hap kritik për të siguruar që amerikanët të kenë të drejtën të martohen me personin që duan".


Suksesi i masës pasqyroi një ndryshim më të gjerë kulturor dhe politik në çështjen e martesave të të njëjtit seks, e cila vetëm një dekadë më parë u konsiderua nga anëtarët e të dyja palëve si një terren përçarës dhe i rrezikshëm. Ajo është bërë aq gjerësisht e pranuar në shoqërinë amerikane, saqë tani mundi të gjenerojë shumicë vendimtare dypartiake në të dy dhomat e Kongresit. Sondazhet tregojnë se më shumë se 70 për qind e votuesve e mbështesin martesën e të njëjtit seks.


Ishte hera e dytë në pesë muaj që Dhoma kishte marrë në shqyrtim aktin e respektimit të martesës. Verën e kaluar, 47 republikanë të Dhomës së Përfaqësuesve iu bashkuan Demokratëve në mbështetje të legjislacionit, një nivel entuziazmi për të drejtat e martesës së të njëjtit seks që befasoi dhe kënaqi mbështetësit e tij. Kjo nisi një përpjekje intensive midis një grupi dypartiak të propozuesve në Senat – të nxitur në heshtje nga një koalicion donatorësh dhe operativësh republikanë me ndikim, disa prej tyre homoseksualë – për të gjetur të paktën 10 votat republikane të nevojshme në atë dhomë për ta çuar përpara.


Në Senat, legjislacioni u rishikua për të adresuar shqetësimet e disa republikanëve se do të ndëshkonte ose kufizonte lirinë fetare të institucioneve që refuzojnë të njohin martesat e të njëjtit seks. Ky version kaloi muajin e kaluar, duke e detyruar atë të kthehet në Dhomë për një votim të dytë për të miratuar ndryshimet.


Por rishikimet duket se kanë dështuar në krijimin e një mbështetje të gjëre për projektligjin nga republikanët në Dhomë; të enjten, 39 republikanë votuan "po", më pak se një e pesta e kontigjentit të partisë në Dhomën e Përfaqësuesve, pas një debati në të cilin shumë G.O.P. ligjvënësit e dënuan legjislacionin si të pamoralshëm.


Në një fjalim emocionues që e solli atë në prag të lotëve, Përfaqësuesja Vicky Hartzler, republikane e Misurit, i hodhi poshtë mbrojtjen e lirisë fetare në këtë ligj si "të zbrazëta" dhe iu lut kolegëve të saj që t'i bashkoheshin asaj për të kundërshtuar atë që ajo e quajti "të gabuar" dhe " projektligj i rrezikshëm”.


"Ky projektligj shërben vetëm për të demonizuar më tej vlerat biblike," tha zonja Hartzler. “Ky është një hap tjetër drejt qëllimit të demokratëve për të shpërbërë familjen tradicionale, për të heshtur zërat e besimit dhe për të zhbërë përgjithmonë themelin e endur nga Zoti të vendit tonë.”


Shtytja për miratimin e legjislacionit filloi pasi gjyqtari Clarence Thomas sugjeroi në opinionin e tij në vendimin e qershorit që përmbysi Roe kundër Wade, i cili kishte vendosur një të drejtë kushtetuese për abortin, se gjykata gjithashtu "duhet të rishqyrtojë" precedentët që sigurojnë barazinë martesore dhe aksesin në kontracepsioni.


Senatorja Tammy Baldwin, demokratja e Wisconsin-it dhe lezbikeja e parë e zgjedhur në Kongres, e cila ishte sponsori kryesor i projektligjit në Senat, tha se ligji i ri do të "qetësonte miliona çifte të dashuruar që janë të trembur se një ditë një Gjykatë Supreme aktiviste mund t'ua heqë të drejtat dhe liritë.”


"Ne po u japim këtyre çifteve të dashuruar sigurinë se martesat e tyre janë të ligjshme dhe se ata do të vazhdojnë të kenë të njëjtat të drejta dhe përgjegjësi dhe përfitime të çdo çifti tjetër të martuar," shtoi znj. Baldwin.


Zonja Baldwin ishte e rëndësishme në transformimin e asaj që filloi si një ushtrim mesazhesh për demokratët të etur për të nxjerrë në pah çështjet sociale gjatë zgjedhjeve afatmesme në një shtysë serioze legjislative. Numri i papritur i lartë i republikanëve të Dhomës së Përfaqësuesve që mbështetën projektligjin në korrik - gati një e katërta e tyre - nxiti përpjekjen e saj për të arritur një marrëveshje dypartiake në Senat, por ajo i kërkoi senatorit Chuck Schumer, demokrat i Nju Jorkut dhe lideri i shumicës, të prisnin derisa pas zgjedhjeve për ta sjellë në votim.


Strategjia e saj tërhoqi zemërimin e disa progresistëve të cilët ishin të etur të kërkonin një çmim politik nga kundërshtarët republikanë të këtij ligji, por ajo dha rezultatin e shpresuar: Legjislacioni kaloi në Senat muajin e kaluar me mbështetjen e 12 republikanëve, duke tejkaluar pragun e nevojëshem prej 60 votash.


Mbi dyshemenë e Dhomës së Përfaqësuesve të enjten, një paradë e demokratëve – disa prej tyre homoseksualë, shumë që flisnin për martesat e tyre të të njëjtit seks – qëndroi për të mbështetur masën, e cila shfuqizon Aktin e Mbrojtjes së Martesës të vitit 1996, qe e përkufizonte martesën si midis një burri dhe një gruaje dhe i lejonte shtetet të refuzonin të nderonin martesat e të njëjtit seks të kryera në shtete të tjera. Pasi të nënshkruhet në ligj, Akti i Respektit për Martesën do t'i ndalojë shtetet të mohojnë vlefshmërinë e një martese jashtë shtetit bazuar në seksin, racën ose përkatësinë etnike.


"Sot, ne do të votojmë për barazinë dhe kundër diskriminimit duke përmbysur përfundimisht Aktin homofobik të Mbrojtjes së Martesës dhe duke garantuar mbrojtje thelbësore për martesat e të njëjtit seks dhe ndërraciale," tha përfaqësuesi David Cicilline, demokrat i Rhode Island.


Më vonë, në një ceremoni për të festuar dhe transmetuar zyrtarisht legjislacionin te zoti Biden, zonja Pelosi, mandati i së cilës përfundon në fillim të janarit, tha se nënshkrimi i projektligjit ishte një lapidar i përshtatshëm për mandatin e saj në këtë post, i cili filloi në vitin 2010. me nënshkrimin e legjislacionit të saj për të lejuar shfuqizimin e politikës "mos pyet, mos trego" kundër homoseksualëve dhe njerëzve biseksualë, që ata të shërbejnë haptas në ushtri.


Ish-Përfaqësuesi Barney Frank, demokrat i Massachusetts dhe një nga anëtarët e parë homoseksualë të parë të Kongresit, ishte i pranishëm për të festuar atë që ai e përshkroi rënien e një politike tjetër të turpshme, duke iu referuar Aktit të Mbrojtjes së Martesës me inicialet e tij.


“Isha këtu për lindjen e DOMA-s, ndaj jam shumë mirënjohës që mund të jem këtu për funeralin,” tha zoti Frank. “Dhe është një lloj momenti i New Orleans-it; ne po marrim brirët për funeralin – një rast shumë më i lumtur se lindja.”

Megjithatë, pavarësisht natyrës dypartiake të votimit, shumica e republikanëve mbetën zëshëm kundër. Gjatë debatit të enjten, ata argumentuan se masa ishte një përgjigje ndaj një kërcënimi joekzistent ndaj të drejtave të martesës së të njëjtit seks dhe e dënuan atë si pjesë të një komploti nga demokratët për të përmbysur vlerat tradicionale, në dëm të vendit.


Përfaqësuesi Jim Jordan nga Ohio, republikani më i lartë në Komitetin Gjyqësor, tha se demokratët kishin "ngjallur" një "frikë të pabazuar" se Gjykata e Lartë ishte në prag të anulimit të të drejtave të martesës së të njëjtit seks dhe precedentëve të tjerë, dhe tha se masa ende nuk kishte mbrojtje të mjaftueshme për organizatat që nuk i konsiderojnë sindikatat e tilla të vlefshme.


"Është e rrezikshme," tha zoti Jordan (R) për legjislacionin, "dhe e çon vendin në drejtimin e gabuar."


Përfaqësuesi Bob Good, republikan i Virxhinias, e përqeshi masën si "mosrespektim ndaj aktit të martesës" dhe tha se shqyrtimi i saj ishte "një tregues i kthjellët i erozionit të vlerave morale që e kanë bërë këtë komb të madh".


"Ky projekt-ligj sigurisht që nuk respekton përkufizimin e Perëndisë për martesën," tha zoti Good, "dhe përkufizimi i tij është i vetmi që ka vërtet rëndësi."


Në fund, tetë republikanë që kishin mbështetur legjislacionin në korrik e braktisën atë të enjten. Përfaqësuesit Cliff Bentz nga Oregon; Mario Diaz-Balart, Brian Mast dhe Maria Salazar nga Florida; Dan Meuser dhe Scott Perry nga Pensilvania; dhe Jeff Van Drew nga New Jersey i kaluan votat e tyre në "jo". Përfaqësuesi Burgess Owens nga Utah, i cili e mbështeti projektligjin gjatë verës, votoi "i pranishëm".


Dy republikanë që kundërshtuan më parë masën kaluan në mbështetjen e saj.


Në një kusht që mbështetësit republikanë në Senat këmbëngulën, masa do të garantonte që organizatave fetare nuk do t'u kërkohet të ofrojnë asnjë produkt ose shërbim për kremtimin e martesave te tilla dhe nuk mund të humbin statusin e përjashtimit nga taksat ose përfitime të tjera për refuzimin të njohin bashkimet e të njëjtit seks.


Senatorja Susan Collins nga Maine, negociatorja kryesore republikane, tha se këto dispozita kishin qenë një përparim kyç.


“Ne kemi vërtetuar se nuk bëhet fjalë për të drejtat e L.G.B.T.Q. kundër të drejtave për kishat, xhamitë, sinagogat, tempujt,” tha znj. Collins. "Ne mund t'i avancojmë të dyja, dhe kjo është ajo që ka bërë ky legjislacion sot."


New York Times26 views0 comments

コメント


bottom of page