top of page

Ideja që një shqiptar do ketë nje të ardhme të ndritur vetëm nga emri i huaj është kot

Updated: Feb 12, 2022


Armando Broja, pse jo Armand?


Shkruan nje shqiptar, Aurel Kurtula:


Nuk më pëlqejnë emrat e rinj, joshqiptarë, të përdorur nga shqiptarët. Do ta mbaj afër shtëpisë për të mos ofenduar askënd tjetër: Fëmijët e motrës sime quhen Jessi dhe Aron. Vini re ss e dyfishtë në Jessi.


Ngazëllehem kur dëgjoj emra të mirëfilltë shqiptarë. Për shembull, kushëriri im u martua me një britanike, fëmijët patjetër do të bëhen britanikë (edhe pse qendrojnë shumë afër Shqipërisë, shkojnë atje për pushime verore, etj.). Fëmijët quhen Ela dhe Luan.


Kjo më pëlqeu.


Kur mësova se fëmija quhej Luan, oh oh u lumturova shumë.


Por sigurisht, Aron dhe Jessi me dy ss (ndonjëherë kur e pyes motrën time për fëmijët e përdor një s - për ta shqetësuar, se është argëtuese) nuk janë emrat më të këqij. Në kohën time kishte njerëz që fëmijët e tyre i quanin Vandam, Tonyblair, Billclinton (një fjalë).


Kohët e fundit, pashë në lajme që një fëmijë quhej Boris.


Më shumë nuk më pëlqen një gjë tjetër, në fakt e urrej. E kisha vënë re këtë kur pashë disa shfaqje audicionesh në televizionin shqiptar. Ka të rinj, me sa duket, që duan që emri i tyre të trajtohet sikur është në anglisht.


(Terminologjia ime gjuhësore është e dobët, por do ta kuptoni me shembuj.)


Merrni Borisin, ata nuk duan që emri i tyre të përdoret me shtesa.


Zonja dhe zotëri, një duartrokitje per Borisin.

Zonja dhe zotërinj, një duartrokitje për Boris.


Sa pikë do t'i jepni Borisit?

Sa pikë do t'i jepni Boris?


Atyre nuk u pëlqen përdorimi i "in" dhe "it" dhe disa variacione të tjera.


Edhe pse kjo nuk ka të bëjë me emrin e tyre, ka të bëjë me gjuhën. Gjë që, megjithëse nuk jam gjuhëtar, mendoj se është një veçori e fuqishme e gjuhës shqipe.


Vërtetë, po fokusohem në një pjesë të shoqërisë që nuk njeh ose nuk kujdeset për kulturën dhe trashëgiminë. Mund të shihni kudo se emra si Apple, Purple, London dhe Paris janë po aq budallallëqe, por do të ishte mirë nëse atmosfera e përditshme të ishte e tillë që të insistosh për "Boris" ne rasën kallzore dhe jo "Borisin" nuk do ishte shenjë modernizimi, por marrëzie.


(Do të më pëlqente të dilte qe emri Boris është shqiptar dhe jam unë që jam budalla e injorant. Nuk do të ishte hera e parë.)


Duhet të kuptoni se ky është një mendim personal, përmbahuni nga projektimi i pasigurive tuaja në komente sepse ... është thjesht e mërzitshme.


Që të jemi të qartë, po flas për një preferencë personale, ashtu siç më pëlqen ngjyra rozë në vend të së zezës. Nuk është se jam dakord me idenë se ata me emra të huaj janë difektozë ose se ata do të vuajnë ne jetë. Në fund të fundit është thjesht një etiketë.


Në tregun global kapitalist mund të kesh një të ardhme të ndritur pavarësisht si e ke emrin, që është vetëm një etiketë.


Nuk më pëlqejnë emrat e huaj ndër shqiptarë, është vetëm preferenca ime, por ideja që nje shqiptar do të ketë nje të ardhme te ndritur vetëm nga emri i huaj është pallavër.


Ideja që një shqiptar, i quajtur me emër shqiptar, edhe nqs shkon në universitet, kap një punë te mirë, martohet me një vajze të huaj, përseri nuk do të gjejë vetëvlerësim dhe një te ardhme të lumtur, eshtë kot.31 views0 comments

Comments


bottom of page