top of page

Guida e kapeleve Panama

Më jane mërzitur jashtezakonisht "baseball caps" - të gjithë meshkujt 10 - 100 vj. në të gjithë botën me kap bejsbolli, edhe brenda në shtëpi (!) prandaj kam filluar të mbaj Panama.


"Kapele Panama" quhet një kapele me ngjyrë të lehtë, e endur imët, e bërë nga kashta e bimës së palmës toquilla të Amerikës së Jugut. Edhe pse emri nënkupton se origjina e kësaj kapele të famshme botërore qëndron në Panama, Panamaja origjinale është bërë gjithmonë në Ekuador (Panamaja e sotme ka qene pjese e Nueva Granada sebashku me Ekuadorin dhe Kolumbine. Atje njihet më mirë si sombrero de paja toquilla, ose thjesht "kapelë kashte tokija". Forma elegante e Panamasë dhe cilësitë e lehtësisë e të frymëmarrjes e bëjnë atë zgjedhjen perfekte për motin e nxehtë dhe me diell dhe për këtë arsye një kapelë Panama duhet të jetë në veshjet e çdo fashionisti serioz.


Kapelet e Panamasë janë thurur në Ekuador që nga fillimi i shekullit të 17-të, kur ato visheshin dhe tregtoheshin lokalisht. Industria u rrit në mënyrë të qëndrueshme dhe u përhap në shekujt në vijim; deri në shekullin e 19-të ato u eksportuan nga Ekuadori për t'u shpërndarë në Evropë, Amerikë dhe Azi. Historia thotë se qysh në vitin 1834, minatorët e arit që po bënin udhëtimin për në Kaliforni nëpërmjet Panamasë - për të udhëtuar nga New York-u në Kaliforni shkonin në Panama me vapor, kapërcenin istmin 80 km me tren dhe lundronin për në Kaliforni me vapor nga ana perëndimore e kontinentit, - blenë kapele atje, duke u dhënë atyre emrin e pasakte "kapele Panama". Fjala e gojës dhe prurja e vazhdueshme e minatorëve nëpër Panama e mbajtën termin dhe popullaritetin e kapelës, por kapelja nuk arriti një audiencë të gjerë në SHBA derisa Theodore Roosevelt u fotografua i veshur me një kapelë Panama gjatë vizitës në vendin e ndërtimit të kanalit të Panamasë. Deri në vitin 1944, kapelet e Panamasë ishin eksporti kryesor i Ekuadorit.Në shekullin e 20-të, interesimi për kapelën vazhdoi pasi yjet e filmit, politikanët dhe figurat e shquara të modës mbanin kapele Panamaje në ambiente të motit të ngrohtë. Robert Redford në "Great Gatsby" dhe "Gregory Peck" në To Kill a Mockingbird janë vetëm disa nga personazhet që mbanin këtë kapele të famshme.Në ditët e sotme, industria autentike e kapelave të Panamasë është e përqendruar rreth qytetit të Cuenca, Ekuador, ku prodhimi fokusohet kryesisht në sasi dhe jo në cilësi. Kompanitë e mëdha prodhojnë kapele në mijëra dhe i shesin ato në mbarë botën. Nëse hasni në një kapele të etiketuar si "kapelë e vërtetë Panama", ajo ndoshta vjen nga një nga fabrikat në Cuenca. Tradita e thurjes me dorë të kapelave të Panamasë është ende e gjallë jashtë Cuencas, dhe qendra më e njohur e prodhimit të kapelave të thurura me dorë është ndoshta Montecristi. Shumë do të argumentonin se kapelet më të mira të Panamasë vijnë nga ky qytet i vogël, por qyteti bregdetar i Calle Pilé në pjesën perëndimore të Ekuadorit gjithashtu pretendon për prodhuesit më të mirë të kapelave.


Si krijohet një kapele Panama


Të gjitha kapelet e Panamasë fillimisht u endën me dorë, duke përdorur kashtë palme toquilla lokale, rreth formave individuale të kapelave. Ashtu si pajisjet më të njohura të veshjeve, kërkesa për kapele përfundimisht çoi në industrializimin e procesit të bërjes së kapelave, dhe tani shumica e kapelave të Panamasë janë thurur nga makineritë në fabrikat moderne. Ndërsa prodhimi në fabrikë i kapelave Panama është jo interesant, procesi i thurjes me dorë është impresionant. Është një art që po vdes që ia vlen të vlerësohet; në vitin 2012, thurja me dorë e kapelave të Panamasë u shtua në listën e Trashëgimisë Kulturore jomateriale të UNESCO-s.

Procesi fillon me kashtën, e cila mund të gjendet vetëm në pyjet tropikale ekuatoriale në Ekuador. Ashtu si një vreshtë e rrallë për verë, bimët më të mira gjenden në një mikroklimë që është ideale për rritjen e toquillas. Zemra e bimës, kogollo, është materiali i përsosur për krijimin e kashtës me fibra të holla si flokë fëmije, për një kapelë Panamaje me cilësi të lartë.

Dhjetëra kogollo mund të nevojiten për të krijuar një kapele të vetme dhe secila prej tyre merret me dorë nga bimët e egra në pyll. Kërcelli i bimës ndahet më pas me dorë dhe zjehet pak para tharjes. Pasi të thahen, fijet zbardhen në tym squfuri dhe më pas ndahen në kashtë edhe më të imët.Gërshetimi fillon me pjesën qendrore të kapelës, kurorën dhe më pas thuret drejt periferisë në një model rrethor. Mundësitë e thurjes përfshijnë kockën e peshkut "liso" dhe modelin e diamantit "brisa", por endësit e dorës favorizojnë liso-në për një pamje më elegante. Gërshetimi brisa favorizohet nga prodhuesit industrialë për arsye ekonomike.


Pasi kurora të jetë mjaft e madhe, ajo vendoset në një trekëmbësh në lartësinë e belit, i cili është i mbuluar me një bllok (formë) kapelje në formën e kurorës së kapeles. Pasi thurja të shtrihet mbi skajet e bllokut, endësi do të vendosë disa blloqe të tjera sipër tij, si dhe një jastëk të vogël. Më pas ai ose ajo do të përkulet mbi trekëmbëshin e jastëkëzuar, duke përdorur peshën e trupit për ta mbajtur të endur. Është një punë që të thyen shpinën. Një kapele e vetme shumë të mirë mund të duhen muaj për ta endur; rekordi është 8 muaj për të prodhuar kapelën më të shtrenjtë.


Sapo endësi t'i afrohet skajit të buzës, kapela e papërfunduar i kalohet një grushti artizanësh të tjerë të aftë për mbarim. Së pari, një artizan përfundon skajin e buzës me një endje të lirë të pasme. Artizani i dytë shtrëngon thurjen e pasme. I treti pret kashtën e tepërt nga buza. Për një kapelë shumë të hollë, kjo kashtë do të ruhet në mënyrë që çdo riparim i nevojshëm të mund të bëhet nga e njëjta kashtë. Më pas kapelet lahen dhe zbardhen përpara se t'i dërgohen artizanit të katërt, i cili më pas i rrah kapelat me pluhur squfuri për t'i zbutur. Më në fund, kapelat shkurtohen dhe hekurosen në një formë që fillon të ngjajë me një kapele të përfunduar. Bllokëzimi (ose formimi i kapelës në formë) është hapi i fundit.


Cilësia e kapelës së Panamasë


Cilësia e një kapele Panamaje përcaktohet nga një sërë faktorësh, veçanërisht kashta dhe thurja.


Kashta rrjedh nga fijet e palmës toquilla dhe, në përgjithësi, sa më e imët, më identike dhe sa më e ngjyrosur të jetë kashta, aq më e mirë është cilësia e kapelës.


Endja: Sa më e dendur të jetë endja dhe sa më të njëtrajtshme, aq më e mirë është cilësia e kapelës.


Shpesh, kapelet kategorizohen si "Montecristi fino" ose "Montecristi superfino" dhe kështu me radhë. Disa prodhues dhe shitës me pakicë ofrojnë nota të numëruara, të tilla si 1-20, por këto nuk janë terma të njohura botërisht. Kjo supozohet se nënkupton finesën e thurjes së një kapele të Panamasë, por këto terma nuk janë të përcaktuara qartë dhe kështu mund të përdoren për të errësuar ose fryrë cilësinë reale të një kapele. Në fakt, termat dhe notat përdoren të njëjtën mënyrë konfuze si numrat Super në tregtinë e pëlhurave dhe kështu nuk ndihmojnë vërtet për të vlerësuar cilësinë e një kapelje Panama. Në vend që të mbështeteni në kualifikime të pasigurta, është mirë që thjesht të numëroni thurjet për inç katror.


Përveç cilësisë së kashtës dhe thurjes, disa konsiderojnë një kriter tjetër cilësor: numrin e rrathëve koncentrikë - vueltas - të cilat mund të gjenden në kurorë kur kapela mbahet kundër diellit ose dritës tjetër intensive: sa më shumë rrathë, aq më e lartë është cilësia. Numërimi i thurjeve për inç katror jep rezultate më të besueshme sesa numërimi i vueltas. Për veshjen e përditshme, një kapele me 350–400 endje për inç katror është krejtësisht e mjaftueshme.


Kapelet më të bukura të Panamasë


Kapelet më të mira kanë mbi 2000-4000 thurje për inç katror, duke iu nevojitur prodhuesit të kapelave nga katër deri në tetë muaj për të prodhuar një kryevepër të tillë. Duke marrë parasysh sasinë e kohës që kalon për prodhimin e kësaj vepre arti, si dhe faktin se kanë mbetur vetëm pak pak njerëz që mund të thurin në mënyrë kaq të imët, kuptohet qartë se kjo cilësi e kapelës nuk do të vijë me çmim të lirë.


Çmimet e kapeleve Panama autentike variojnë nga disa qindra dollarë deri në 25,000 dollarë, pa shaka.


Stilet e kapelave të Panamasë


Stili i një kapele Panama përcaktohet nga dy karakteristika kryesore: forma dhe madhësia e buzës dhe kurorës. Ndërsa ka variacione të pafundme kapelash në dispozicion, këtu janë disa nga profilet më klasike të kapelave që duhet të keni parasysh.


FedoraPër pamjen më moderne dhe ende shumë klasike, zgjidhni një kapelë Panama në formë Fedora. Fedora më tradicionale vjen me fjongo të zezë gri dhe shirit lëkure nga brenda për djersën. Ka 3 gropa: dy anash dhe nje siper. Gjenden në treg shumë variante të Fedora-s nga të cilat mund të zgjidhni atë që ju përshtatet.


Optimo


Forma Optimo ishte një profil kryesor në gjysmën e parë të shekullit të 20-të, por ende ruan tërheqjen dhe elegancën e saj sot. Me një ndjenjë të qartë të emigrantëve britanikë, ky stil përcaktohet nga një kreshtë e sipërme përgjatë qendrës së kurorës së rrumbullakosur.Planter (bujk)


Kapelja Panama e stilit Planter ka një kurorë të rrumbullakosur dhe një buzë të zgjatur për mbrojtje shtesë nga dielli.Golf


Meqenëse golfi është një sport i motit të ngrohtë, ekziston një stil i dizenjuar me lojtarin e golfit në mendje. Kapela e golfit Panama shpesh është endur me një endje të hapur, dekorative përgjatë anëve të kurorës për një qarkullim më të mirë të ajrit.Etiketa e veshjes se kapeles Panama


Kur nuk duhet të vishni një kapele Panama? Nuk duhet të vishni kapelë kur jeni në një tempull ose brenda në shtëpitë e njerëzve, përveç nëse sigurisht, është një ndërtesë publike si një stacion hekurudhor, atëherë mund ta mbani atë. Në përgjithësi, nuk është ide e mirë të vishni një kapele dhe syze dielli, megjithatë, me kapelën Panama është pak më ndryshe sepse e përdoret kur është vërtet diell jashtë dhe, nëse edhe buza e gjerë w kapeles nuk mund ta mbrojë plotsisht fytyrën, lejohet të mbani syze dielli. Edhe Prince Charles e bënte këtë.97 views0 comments

Comments


bottom of page