top of page

Guidë shkencore për të permirësuar atraktivitetin si mashkull

Të kuptuarit e rolit të faktorëve evolucionarë në atraktivitetin e meshkujve është i rëndësishëm për ata që kërkojnë të rrisin dëshirueshmërinë e tyre. Gjatë gjithë historisë njerëzore, disa tipare dhe sjellje janë favorizuar për aftësinë e tyre për të sinjalizuar përshtatshmërinë gjenetike, duke formësuar perceptimin tonë për atraktivitetin. Ndërsa standardet shoqërore mund të ndryshojnë, psikologjia evolucionare sugjeron faktorë universalë që ndikojnë në mënyrën se si meshkujt perceptohen nga partneret e mundshëme. Duke pranuar këto ndikime dhe duke ndërmarrë hapa proaktivë për të përmirësuar veten, M mund të rrisin atraktivitetin e tyre dhe të bëhen më të dëshirueshëm për F. Nga palestër fizike, te besimi dhe aftësitë sociale, shfrytëzimi i parimeve evolucionare mund të hapë rrugën drejt një eksperience më të mbarëvajtur takimesh dhe marrëdhëniesh.


Gjuha e trupit në profilet e takimeve


Përdorimi i gjuhës së duhur të trupit në fotot e profilit të takimeve mund të rrisë ndjeshëm atraktivitetin. Gjuha e trupit komunikon sinjale joverbale që mund të përcjellin besim, qasje dhe autenticitet. Për shembull, qëndrimi në këmbë ose ulur me një pozë të hapur dhe të relaksuar mund të krijojë vetëbesim dhe t'ju bëjë të dukeni më mikpritës. Buzëqeshja e sinqertë dhe kontakti me sy me kamerën mund të krijojnë një ndjenjë ngrohtësie dhe lidhje. Për më tepër, shfaqja e gjuhës së angazhuar të trupit, si p.sh. animi pak ose përdorimi i gjesteve që pasqyrojnë dëgjimin aktiv, mund të demonstrojë vëmendje dhe interes.


M krenarë i impresionojnë F


Në një studim të vitit 2011 të kryer nga Universiteti i Kolumbisë Britanike, u zbulua se burrat dhe gratë heteroseksuale kanë preferenca të ndryshme për shprehjet emocionale në partnerët e mundshëm. Gati 900 të rritur të Amerikës së Veriut morën pjesë në studim, i cili përfshinte vlerësimin e fotografive të individëve të seksit të kundërt në internet. Studiuesit u përqendruan në krahasimin e perceptimeve të shprehjeve të krenarisë, lumturisë, turpit dhe neutralitetit, me emocionin që qëndron pas shprehjes tashmë të identifikuar nga të tjerët. Çuditërisht, femrat e konsideronin shprehjen e krenarisë si më tërheqëse tek meshkujt, ndërsa shprehjet e lumturisë ishin më pak tërheqëse. Çuditërisht, një shprehje turpi u gjet të ishte relativisht tërheqëse si te burrat ashtu edhe te gratë.


Simetria e fytyrës

Simetria e fytyrës shpesh konsiderohet si një faktor i rëndësishëm në tërheqjen për shkak të lidhjes së saj me bukurinë dhe përshtatshmërinë gjenetike. Kur fytyra e një personi shfaq tipare simetrike, ajo perceptohet si më estetikisht e këndshme dhe e ekuilibruar. Kjo preferencë për simetrinë e fytyrës besohet të jetë e rrënjosur në biologjinë evolucionare, pasi mund të tregojë shëndet të mirë dhe epërsi gjenetike. Fytyrat simetrike mendohet se sugjerojnë se një individ ka përjetuar zhvillimin e duhur dhe ka një sistem të fortë imunitar, duke e bërë atë një bashkëshort të dëshirueshëm. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se atraktiviteti është subjektiv dhe ndikohet nga faktorë të ndryshëm kulturorë dhe personalë. Ndërsa simetria e fytyrës mund të kontribuojë në tërheqjen fillestare, është vetëm një aspekt midis shumë atyre që individët marrin parasysh kur krijojnë lidhje dhe marrëdhënie.


Vishni rroba që ju përshtaten siç duhet dhe i përshtaten llojit të trupit tuaj


Kur rrobat përshtaten siç duhet, ato theksojnë linjat dhe përmasat natyrale të trupit, duke krijuar një siluetë të këndshme vizualisht. Veshjet e përshtatshme e zbukurojnë fizikun, duke shfaqur tiparet tuaja më të mira e duke siguruar rehati dhe lehtësi në lëvizje. Rrobat e përshtatura siç duhet tregojnë një ndjenjë stili dhe vëmendje ndaj detajeve, duke reflektuar kujdesin e përdoruesit në paraqitjen e vet. Qoftë nëse është një kostum i përshtatur apo veshje rastësore, kombinimi i duhur mund të transformojë një veshje, duke rritur ndikimin e saj dhe duke e bërë atë që e mban të duket më i sigurt dhe më i rregulluar. Duke investuar në rroba të përshtatshme, ju mund të përmirësoni pa mundim atraktivitetin tuaj dhe të lini një përshtypje të qëndrueshme.


Gjatësia është një tipar tjetër fizik që mund t'i bëjë djemtë më tërheqës


Preferenca për meshkujt më të gjatë për sa i përket atraktivitetit shpesh i atribuohet normave shoqërore dhe kulturore që janë përjetësuar me kalimin e kohës. Historikisht, lartësia është lidhur me forcën, mbrojtjen dhe dominimin, cilësi që vlerësoheshin për mbijetesën dhe përvetësimin e burimeve. Nga një këndvështrim evolucionar, gratë mund të kenë zhvilluar një preferencë për burrat më të gjatë, pasi kjo mund të nënkuptojë gjenetikë, shëndet dhe aftësi më të mirë për të siguruar pasardhës. Për më tepër, ndryshimi në lartësi mund të krijojë një ndjenjë sigurie dhe feminiteti për disa gra, pasi përputhet me rolet tradicionale gjinore.


Veshur me të kuqe


Në një studim ndërkulturor të vitit 2010, ku përfshiheshin pjesëmarrës nga Kina, Anglia, Gjermania dhe SHBA, u zbulua se gratë kanë një tërheqje më të madhe ndaj burrave që veshin të kuqe. Në një eksperiment, 55 studente F panë një foto me ngjyra të një burri që kishte veshur një këmishë të kuqe ose jeshile dhe më pas vlerësuan atraktivitetin e burrit. Veçanërisht, burri mori vlerësime dukshëm më të larta të atraktivitetit kur u përshkrua i veshur me një këmishë të kuqe. Rezultate të ngjashme janë vërejtur kur krahasojmë këmishën e kuqe me këmisha te ngjyrave te tjera. Interesante, pjesëmarrëset në përgjithësi nuk ishin të vetëdijshme se ngjyra e veshjes së burrit po ndikonte në perceptimin e tyre për atraktivitetin e tij.


Qëndroni drejt me shpatullat prapa dhe kokën lart


Kur një mashkull mban qëndrimin e duhur, duke qëndruar i gjatë me shpatulla mbrapa dhe kokën lart, kjo tregon besim dhe vetëbesim. Qëndrimi i mirë e drejton trupin, duke e bërë atë të duket më i ekuilibruar dhe simetrik, gjë që është në thelb tërheqëse. Ajo gjithashtu krijon një përshtypje të forcës dhe ekuilibrit, duke kontribuar në një prani komanduese dhe krenare. Për më tepër, qëndrimi i mirë përcjell vëmendje dhe angazhim, pasi tregon se një mashkull është aktivisht i pranishëm në mjedisin e tij. Ushtrimet mund të ndihmojnë në forcimin e muskujve të shpinës, shpatullave dhe bërthamës. Këto ushtrime e bëjnë më të lehtë marrjen e një qëndrimi të duhur në mënyrë natyrale.


Ecni me qenin tuaj


Në një eksperiment të vitit 2014 të kryer së bashku nga Qendra Akademike Ruppin në Izrael dhe Universiteti i Miçiganit, 100 grave izraelite iu prezantuan vinjeta për burra të ndryshëm. Disa prej këtyre burrave u përshkruan si "cads", të karakterizuar nga prirja e tyre për të tradhtuar partnerin e tyre dhe për t'u përfshirë në zënka, ndërsa të tjerët u portretizuan si "dads" stereotipikë, të përkushtuar për të punuar shumë dhe për t'u kujdesur mirë për fëmijët e tyre. Interesante, kur historia paraqiste një M që kishte një qen, gratë e vlerësuan atë si një partner afatgjatë më të përshtatshëm në krahasim me një M që nuk kishte një qen. Për më tepër, çunat e këqinj me qen morën vlerësime pak më të larta tërheqëse sesa babit me qen. Studiuesit arritën në përfundimin se të kesh një kafshë shtëpiake, veçanërisht një qen, përcjell tipare të edukimit dhe aftësisë për të bërë angazhime të qëndrueshme. Ai gjithashtu rrit relaksimin e perceptuar, afrueshmërinë dhe lumturinë e përgjithshme.


Empatia


Një aspekt kritik i inteligjencës emocionale është ndjeshmëria, aftësia për të kuptuar dhe ndarë ndjenjat e të tjerëve. Kultivimi i ndjeshmërisë i lejon meshkujt të lidhen në një nivel më të thellë me ata përreth tyre, duke treguar kujdes dhe shqetësim të vërtetë. Ai u mundëson atyre të jenë dëgjues të vëmendshëm, duke mbështetur dhe vërtetuar emocionet e të tjerëve. Empatia nxit lidhje më të forta, ndërton besim dhe promovon komunikim më të shëndetshëm. Duke praktikuar në mënyrë aktive empatinë, burrat mund të krijojnë një mjedis mbështetës dhe mirëkuptues, duke nxitur marrëdhënie harmonike dhe duke rritur inteligjencën e tyre emocionale. Është përmes ndjeshmërisë që burrat mund të kuptojnë vërtet dhe të lidhen me të tjerët në një nivel të thellë dhe autentik, duke çuar në lidhje më përmbushëse.


Ndërtoni vetëm sasinë e duhur të muskujve


Në një studim të vitit 2007 të kryer në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos, 286 grave iu shfaqën fotografi të burrave pa këmishë dhe iu kërkua të identifikonin ata që ata besonin se do të ishin partnerët më të mirë për marrëdhëniet afatgjata dhe afatshkurtra. Rezultatet zbuluan se gratë ishin më të prirura për të ndjekur marrëdhënie afatshkurtra me burra që kishin muskuj të zhvilluar mirë. Sipas autorëve David A. Frederick dhe Martie G. Haselton, kjo preferencë mund të nxitet nga sinjalizimi evolucionar i karakteristikave si muskuloziteti. Muskujt shihen si sinjale për gjenet që rrisin qëndrueshmërinë e pasardhësve ose suksesin riprodhues. Megjithatë, studimi tregoi gjithashtu se gratë i perceptonin burrat me më pak muskuj si më të përshtatshëm për marrëdhënie afatgjata. Prandaj, nëse dikush synon të tërheqë vëmendjen e një gruaje dhe ta mbajë atë, shmangia e një theksimi të tepruar mbi muskulaturën mund të jetë më e dobishme.


Parfumi


Në një studim të vogël të vitit 2009 të botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Shkencës Kozmetike, studiuesit vunë re se thjesht veshja e një aromë të re mund të rrisë besimin dhe të rrisë atraktivitetin e perceptuar për të tjerët. Studimi përfshiu studentë meshkuj të cilët u ndanë në dy grupe: një grup mori një spray aromatike me përbërës antimikrobikë, ndërsa grupi tjetër mori një sprej pa aromë pa përbërës antimikrobikë. Gjatë ditëve në vijim, burrat që përdornin sprej aromatik raportuan rritje të vetëbesimit dhe një ndjenjë më të madhe tërheqëse. Është interesante se kur një grup i veçantë grash panë video të heshtura të këtyre burrave, ata i panë ata që mbanin sprej aromatik më tërheqës, pavarësisht se nuk ishin në gjendje t'i nuhasin. Studiuesit arritën në përfundimin se burrat që përdornin llak aromatik shfaqën sjellje më të sigurt, duke çuar në rritjen e tërheqjes së tyre për të tjerët.


Inteligjenca


Inteligjenca pasqyron aftësitë njohëse të një personi, aftësitë për zgjidhjen e problemeve dhe njohuritë, të cilat mund të kontribuojnë në biseda tërheqëse, stimulim intelektual dhe një lidhje më të thellë. Burrat inteligjentë shpesh shihen si të etur për njohuri, kuriozitet dhe aftësi për të menduar në mënyrë kritike. Ata kanë më shumë gjasa të përfshihen në diskutime kuptimplote, të ndajnë perspektiva interesante dhe të ofrojnë njohuri unike. Inteligjenca gjithashtu lidhet me ambicien, suksesin, pasurinë, statusin social, kujdesin për familjen, pasi individët me prirje intelektuale shpesh përpiqen për rritje personale dhe profesionale. Inteligjenca mund të tregojë përshtatshmërinë dhe aftësinë për të trajtuar sfidat në mënyrë efektive. Femrat vlerësojnë meshkujt që mund të angazhojnë mendjet e tyre dhe të ofrojnë stimulim mendor, pasi krijon një marrëdhënie dinamike dhe intelektualisht të kënaqshme.


Mjekra


Në një studim të vitit 2013 të kryer në Universitetin e Uellsit të Ri Jugor, 177 burrave heteroseksualë dhe 351 grave heteroseksuale iu shfaqën imazhe të 10 burrave në kushte të ndryshme: të rruar pastër, kashtë të lehta, kashtë të rëndë ose mjekër të plotë. Pjesëmarrësit dhanë vlerësime për tipare të ndryshme, duke përfshirë atraktivitetin. Rezultatet treguan se gratë gjetën kashtë të rëndë si gjatësinë më tërheqëse të mjekrës. Autorët Barnaby J. Dixson dhe Robert C. Brooks shpjeguan: "Qimet e fytyrës lidhen jo vetëm me pjekurinë dhe mashkullorinë, por edhe me dominimin dhe agresionin." Më tej ata deklaruan se një nivel i ndërmjetëm i mjekrës perceptohet si më tërheqës.


Gratë kërkojnë partnerë me sistem të fortë imunitar


Një sistem i fortë imunitar reflekton shëndet të mirë dhe vitalitet, të cilat janë cilësi që gratë shpesh kërkojnë te partnerët e mundshëm. Një sistem i fortë imunitar sugjeron aftësinë për të luftuar infeksionet dhe sëmundjet. Kjo tregon elasticitet dhe një probabilitet më të lartë për kalimin e gjeneve të shëndetshme tek pasardhësit. Një sistem imunitar i shëndetshëm kontribuon në tërheqjen fizike duke promovuar lëkurë të pastër, sy të shndritshëm dhe shkëlqim. Gratë mund të tërhiqen instinktivisht nga burrat me një sistem imunitar të shëndetshëm, pasi kjo nënkupton pajtueshmërinë e mirë gjenetike dhe potencialin për pasardhës të shëndetshëm. Një sistem imunitar i shëndetshëm shpesh perceptohet si një tipar pozitiv dhe tërheqës në kontekstin e krijimit të marrëdhënieve romantike.


Tregoni mirësi dhe dhembshuri ndaj të tjerëve


Mirësia është një tipar themelor që pasqyron aftësinë e një personi për të marrë parasysh nevojat dhe ndjenjat e të tjerëve. Kur burrat tregojnë mirësi, kjo krijon një ndjenjë sigurie, besimi dhe lidhje emocionale. Ajo tregon se ato janë të kujdesshme dhe mbështetëse, duke i bërë gratë të ndihen të vlerësuara dhe të kuptuara. Veprimet e mirësisë mund të variojnë nga gjeste të thjeshta si ofrimi i një dore ndihmëse ose dëgjimi me vëmendje deri te akte më domethënëse bujarie dhe preokupimi. Gratë vlerësojnë burrat që i japin përparësi dashamirësisë, pasi ajo krijon një dinamikë pozitive dhe harmonike në marrëdhënie. Tregon se mashkulli është i aftë të krijojë një mjedis ngrohtësie, mirëkuptimi dhe respekti reciprok.


Shfaqni status të lartë


Në një studim të vitit 2010 të kryer në Institutin e Universitetit të Uellsit, u zbulua se burrat që u fotografuan me një Silver Bentley Continental GT u perceptuan nga gratë si dukshëm më tërheqës në krahasim me ata të fotografuar me një Red Ford Fiesta ST. Në mënyrë të ngjashme, një studim i vitit 2014 nga Cardiff Metropolitan University zbuloi se burrat e përshkruar në një apartament luksoz u vlerësuan si më tërheqës se ata në një grup kontrolli. Interesante, studimet zbuluan se burrat nuk demonstruan një tërheqje të shtuar ndaj grave kur ato u fotografuan në një kontekst me status të lartë.


Jini të qartë dhe të artikuluar kur shpreheni


Komunikimi dhe artikulimi i qartë janë cilësi të pamohueshme tërheqëse. Kur burrat zotërojnë aftësinë për të shprehur qartë mendimet, idetë dhe emocionet e tyre, kjo tregon inteligjencë, besim dhe këmbëngulje. Komunikimi i qartë siguron që mesazhet të përcillen me saktësi, duke minimizuar keqkuptimet dhe duke promovuar një dialog të shëndetshëm. Ai i lejon burrat të artikulojnë nevojat, kufijtë dhe dëshirat e tyre në mënyrë efektive, duke nxitur komunikim të hapur dhe të ndershëm brenda marrëdhënieve. Për më tepër, komunikimi i qartë shfaq aftësitë e dëgjimit aktiv, pasi përfshin jo vetëm shprehjen e vetvetes, por edhe kuptimin dhe reagimin me vëmendje ndaj të tjerëve. Njerëzit tërhiqen natyrshëm nga ata që mund t'i artikulojnë mendimet e tyre me qartësi, pasi kjo krijon një ndjenjë besimi, mirëkuptimi dhe respekti.


Qendroni brenda ligës suaj


Në një studim të vitit 2011 të kryer në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley, studiuesit ekzaminuan sjelljen e 60 përdoruesve meshkuj heteroseksualë dhe 60 femrave heteroseksuale në një faqe takimesh në internet. Studimi zbuloi se ndërsa shumica e përdoruesve treguan një preferencë për të kontaktuar me individë shumë tërheqës, ata kishin më shumë gjasa të merrnin një përgjigje nëse personi që kontaktuan ishte afërsisht në të njëjtin nivel me ta për sa i përket atraktivitetit, siç përcaktohet nga vlerësuesit e pavarur. Kjo sugjeron që individët priren të kërkojnë partnerë që janë të ngjashëm në atraktivitet, potencialisht për shkak të shqetësimeve për ruajtjen e përputhshmërisë dhe sigurisë së perceptuar të marrëdhënieve.


Vullnetarizmi


Studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kryen një studim në vitin 2013 dhe zbuluan se gratë i perceptojnë burrat si më tërheqës kur angazhohen në punë vullnetare. Përafërsisht 30 grave iu tregua një fotografi e një burri së bashku me një përshkrim të shkurtër të hobive të tij, duke përfshirë rastet kur u përmend puna vullnetare. Në mënyrë të ngjashme, rreth 30 burrave iu shfaq një fotografi e një gruaje dhe u ndoq e njëjta procedurë. Pjesëmarrësit vlerësuan atraktivitetin e personit në foto si për marrëdhëniet afatshkurtra ashtu edhe për ato afatgjata. Rezultatet zbuluan se individët e përshkruar si vullnetarë konsideroheshin më tërheqës për një marrëdhënie afatgjatë nga të dyja gjinitë, me gratë që i vlerësonin burrat si dukshëm më tërheqës.


Shoqërizimi


Një rrjet i fortë social mund t'ju ndihmojë t'ju bëjë më tërheqës për partnerët e mundshëm. Një rreth i fortë shoqëror demonstron aftësinë e një burri për të ndërtuar dhe mbajtur marrëdhënie, duke treguar aftësi të forta ndërpersonale dhe pëlqim. Të qenit i rrethuar nga miq sugjeron që burri është i aftë të krijojë lidhje domethënëse dhe ka cilësi që të tjerët i vlerësojnë. Një grup i fortë shoqëror ofron mundësi për angazhim social, dalje dhe përvoja të përbashkëta, duke e bërë burrin të duket më i shoqërueshëm dhe më i aftë. Ai gjithashtu nënkupton një ndjenjë përkatësie dhe vlefshmërie shoqërore, e cila mund të rrisë vetëbesimin dhe atraktivitetin e tij. Të qenit pjesë e një rrjeti social mbështetës mund të sigurojë mirëqenie emocionale dhe një ndjenjë komuniteti. Kjo pastaj përkthehet në një energji pozitive dhe karizëm. Gratë shpesh tërhiqen nga burrat që mund të lundrojnë pa mundim në situatat sociale, të shfaqin miqësi të vërteta dhe të nxjerrin një prani pozitive shoqërore.


Praktikimi i kujdesit për veten


Kujdesi për veten fizikisht, mendërisht dhe emocionalisht i lejon burrat të shfaqen si më të mirët në marrëdhëniet e tyre. Kur burrat i japin përparësi kujdesit për veten, ata mbajnë një ekuilibër të shëndetshëm midis nevojave të tyre dhe nevojave të partnerëve të tyre. Në fund të fundit, kjo parandalon djegien dhe pakënaqësinë. Angazhimi në aktivitete që nxisin kujdesin për veten, si ushtrimet, relaksimi, hobi dhe vetë-reflektimi, i ndihmon meshkujt të menaxhojnë stresin, të rrisin vetëvlerësimin e tyre dhe të mbajnë një mentalitet pozitiv. Kjo, nga ana tjetër, i lejon ata të jenë partnerë më të pranishëm, të durueshëm dhe mbështetës. Praktikat e kujdesit për veten kontribuojnë gjithashtu në rritjen personale dhe vetëdijen, duke u mundësuar burrave të kuptojnë më mirë emocionet e tyre dhe të komunikojnë në mënyrë efektive me partneret e tyre.


Njihuni me mënyrën si flirtojnë femrat


Sipas antropologes së Universitetit Rutgers dhe autores më të shitur Helen E. Fisher, gratë në mbarë botën përdorin një sekuencë jashtëzakonisht të ngjashme shprehjesh për të sinjalizuar interesin. Siç shpjegon Fisher në Psychology Today, sekuenca shpaloset si më poshtë: së pari, gruaja i buzëqesh admiruesit të saj, njëkohësisht duke ngritur vetullat me shpejtësi dhe duke zgjeruar sytë për të fiksuar shikimin mbi të. Më pas, ajo ul qepallat e saj, e anon kokën poshtë dhe anash dhe shmang sytë. Shpesh, ajo i plotëson këto gjeste duke mbuluar fytyrën me duar. Më pas ajo lëshon buzëqeshje nervoze ndërsa tërhiqet pas pëllëmbëve të saj. Ky gjest i dallueshëm flirti vijues bëri që etologia gjermane Irenaus Eibl-Eibesfeldt të besonte se është e lindur—një sjellje miqësie që evoluoi shumë kohë më parë për të komunikuar interesin seksual.


Nofullat e forta dhe çikatriçet janë të parezistueshme


Gratë shpesh i shohin tërheqës burrat me nofulla të forta për shkak të simetrisë së fytyrës dhe tipareve mashkullore që lidhen me këtë karakteristikë fizike. Një nofull e përcaktuar mirë perceptohet si një shenjë e shëndetit të mirë, pasi shpesh është tregues i një përbërjeje të shëndetshme trupore dhe fitnesi. Një nofull e fortë mund të përmirësojë estetikën e fytyrës, duke krijuar një pamje të gdhendur dhe të skalitur që konsiderohet tërheqëse vizualisht. Për më tepër, një nofull e fortë lidhet me maskulinitetin dhe ndjenjën e dominimit, cilësi që lidhen në mënyrë evolucionare me tiparet e mbrojtjes dhe ofruesit. Ky tipar fizik mund të ngjallë ndjenja tërheqëse dhe një ndjenjë besimi te një partner i mundshëm.

Gratë i shohin burrat me plagë shumë tërheqës. Plagët mund të shtojnë një prekje të ashpërsisë dhe mashkullorisë në pamjen e një mashkulli, gjë që disa femra e konsiderojnë tërheqëse. Plagët mund të simbolizojnë elasticitetin, forcën dhe aftësinë për të kapërcyer sfidat, karakteristika që mund të jenë tërheqëse te një partner. Për më tepër, plagët mund të shihen si shenja të përvojës dhe histori për të treguar, duke shtuar thellësi dhe intrigë në personalitetin e një mashkulli. Gratë gjithashtu mund t'i shohin plagët e fytyrës joshëse sepse ato i shtojnë një element unik dhe dallues tipareve fizike të një mashkulli. Kjo përfundimisht e veçon atë nga të tjerët. Ndonjëherë, tërheqja drejt një "djali të keq" është e parezistueshme për një grua, dhe plagët me siguri mund të japin përshtypjen se e jeton jetën pak më shumë në buzë. Por ju lutemi mos dilni jashtë dhe të lëndoheni vetëm për të qenë më tërheqës.


Hani pak hudhër


Studiuesit nga Universiteti Charles, Instituti Kombëtar i Shëndetit Mendor në Republikën Çeke dhe Universiteti i Stirling në Mbretërinë e Bashkuar kryen një sërë studimesh që sfidojnë besimin se aroma e hudhrës në frymën e dikujt është një vrasës i menjëhershëm i romancës. Në një studim, tetë burra konsumuan një fetë bukë me djathë dhe 12 gramë hudhër të freskët. Tetë të tjerë hëngrën bukë dhe djathë pa hudhër. Gjatë 12 orëve të ardhshme, burrat mbanin pambuk nën sqetull, duke u përmbajtur nga përdorimi i deodorantëve ose aromave. Të nesërmen, 40 gra nuhatën jastëkët në një ambient laboratori dhe vlerësuan erën për sa i përket këndshmërisë, atraktivitetit, mashkulloritetit dhe intensitetit. Çuditërisht, rezultatet treguan se grupi që konsumoi hudhër u vlerësua si më i këndshëm dhe tërheqës, por më pak mashkullor dhe intensiv.


Talenti muzikor është jashtëzakonisht tërheqës


Në një studim të vitit 2014 të kryer në Universitetin e Sussex-it, rreth 1500 gra me një moshë mesatare 28 vjeç iu kërkua të dëgjonin pjesë të thjeshta dhe komplekse muzikore dhe më pas të vlerësonin atraktivitetin e kompozitorit. Gjetjet treguan se gratë kishin një preferencë për muzikën më komplekse. Ato gra shprehën gatishmërinë për të zgjedhur si partner afatgjatë kompozitorin e muzikës komplekse.


Sportet ekstreme


Në vitin 2014, studiuesit në Universitetin e Alaskës në Anchorage kryen një studim që zbuloi se gratë tërhiqen nga burrat që përqafojnë atë që ata e quajtën "rreziqet e gjahtarëve-mbledhës". Studimi përfshiu më shumë se 230 studentë të diplomuar. Ata plotësuan pyetësorët që vlerësonin nivelin e atraktivitetit që i atribuonin partnerëve të mundshëm që angazhohen në lloje të ndryshme sjelljesh të rrezikshme krahasuar me ata që përfshihen në sjellje me rrezik të ulët ose pa rrezik. Rreziqet e gjuetarëve-mbledhësve, të tilla si çiklizmi në mal, zhytja me skuba në det të thellë dhe rrota ekstreme, ishin në kontrast me rreziqet "moderne". Këto përfshinin plagjiaturën akademike, trajtimin e pakujdesshëm të kimikateve në një laborator dhe neglizhencën për të përditësuar programet kompjuterike për mbrojtjen nga viruset. Rezultatet treguan se gratë shprehnin një tërheqje më të madhe ndaj burrave që merrnin përsipër rreziqet e gjahtar-mbledhësve që të kujtonin ato me të cilat përballeshin paraardhësit. Përmetepër, gratë i gjetën burrat që përfshiheshin në rreziqet moderne më pak tërheqës, pasi ata mund të perceptoheshin si zgjedhje jo të mençura.


230 views0 comments

Comments


bottom of page