top of page

Një poezi dashurie nga JACQUES PRÉVERT, për ditën e Valentinit"Kjo Dashuri"


Kjo dashuri

Kaq e rrëmbyer

Kaq e brishtë

Kaq e njomë

Kaq dëshperuese

Kjo dashuri

E bukur si dita

E keqe si koha

Kur prishet

Kjo dashuri kaq e vërtetë

Kjo dashuri kaq e bukur

Kaq e lumtur

Kaq e gëzueshme

Kaq tallëse

E trembur nga frika

si fëmia në errësirë

Kaq e sigurtë në vete

Si njeriu i qetë në zemrën e natës

Kjo dashuri që frikësonte të tjerët

E që i bënte të flisnin e te zbeheshin

Kjo dashuri e spiunuar

Sepse ne e spiunonim

E persekutuar, plagosur, shkelur

përjashtuar, mohuar, shuar

Sepse ne e kemi përndjekur, plagosur

shqelmuar, përjashtuar, mohuar, harruar

Kjo dashuri e tëra

Kaq e gjallë ende

E tëra e diellësuar

Eshtë dashuria jote

Është dashuria ime

Është ajo që ka qenë

Kjo gjë gjithnjë e re

Që nuk ka ndryshuar kurrë

E vërtetë si një bimë

Drithëruese si një zog

E ngrohtë, e gjallë si Vera

Ne mundemi të dy

Të shkojmë e të kthehemi

Të harrojmë

E mandej të flemë përsëri

Të zgjohemi, të vuajmë, të plakemi

Të përgjumemi ende

Të ëndërrojmë vdekjen

Dhe të rinohemi

Dhe zgjuar të buzëqeshim e qeshim

Dashuria jonë nuk lëviz

Kokëfortë si mushkë

E gjallë si dëshira

E pamëshirshme si kujtesa

Budallaqe si keqardhja

E butë si kujtimi

E ftohtë si mermeri

E bukur si dita

Delikate si fëmia

Na sheh duke buzëqeshur

Na flet pa thënë asgjë

Dhe unë e dëgjoj duke u dridhur

Dhe thërras

Thërras per ty

Thërras per mua

Të përgjërohem

Për ty për mua për të gjithë ata që duhen

E që janë dashur

Oh, po, i thërras

Për ty, për mua, për tërë të tjerët

Që nuk njoh

Rri aty ku je

Mos u largo

Rri aty ku ishe njeherë

Rri aty ku je

Mos lëviz

Mos ik

Ne që jemi dashur

Ne të kemi harruar

Ti mos na harro

Nuk kishim veç ty mbi tokë

Mos na lër të bëhemi akull

Edhe pse shumë larg

Dhe s’ka rëndësi ku

Na jep një shenjë jete

Shumë më vonë në skaj të pyllit

Në pyllin e kujtesës

Ngrihu shpejt

Na shtrij dorën

E na shpëto.

Përktheu Keti Dibra


Kush ishte Shën Valentini: Lindi ne Terni (Itali), në vitin 176. Një ndër legjendat që e lidhin Shen Valentinin me te dashuruarit është se ai qe i pari prift që celebroi bashkimin ndërmjet një legjionari pagan dhe një vajze kristiane. U persekutua nga perandori Aureliano, u arrestua dhe u vra më 14 shkurt 273. Me 496 Papa Gelasio e shpalli martir dhe mbrojtësin e të dashuruarve. Dhe duke zbritur ne shekuj deri në ditët tona, në të gjithë botën, data 14 shkurt festohet si dita e të dashuruarve.

Jacques Prévert

22 views0 comments

Comentarios


bottom of page