top of page

Europa, Rusia, SHBA dhe gazi ne mes

Updated: Dec 29, 2021
Ka disa dite qe ne gazsjellesin Jamal - Europa nuk rrjedh gaz rus. Funksionon ne regjimin rezerve me kah te kundert Gjermani - Poloni (furnizimi behet zakonisht nepermjet linjes Rusi-Bjellorusi-Poloni nga ku mbushen depozitat ne Gjermani ose Hollande). Kjo mungese dhe dimri i ftohte bene qe cmimi i gazit ne tregje te shkonte ne 200 € / MGh. Me vone nga SHBA u nisen 20 tankere me gaz te lengshem LNG per ne Europe, gje qe ndikoi tek renia e cmimit ne nivelin 100€ / MGh. Pavaresisht nga kjo, cmimi eshtw shume me i larte se nga e njejta periudhe e vitit te kaluar 20-25 € / MGh. Nese dimri to te sjelle mot serish te ashper dhe nese Kremlini nis konflikt te armatosur me Ukrainen, Europen e pret nje situate e veshtire. Thuhet se 16 tankere te tjere me LNG presin ne brigjet amerikane per porosi nga Europa. Presidenti rus ndoshta pret qe Europa t’i therresi mendjes dhe te lejoje gazsjellesim Nordstream 2 ose te beje leshime apo tolerime ne Ukraine. Llogarite e tij i ka bere pa marre parasyshe efektet afatgjata ku askush nuk do te preferonte klientin rus ndersa per momentin pervec perceptimit negativ nga ana Europes po humbet edhe para nga mungesa e shitjes se gazit. Regjimi i Putin gjendet ne veshtiresi ekonomike pavaresisht cmimeve te larta te gazit dhe energjise. Aventura ukrainase dhe retorika apo lufta hibride antiperendim eshte taktike per te hequr vemendjen nga situata jo e mire edhe ne lidhje me pandemine e Covid. Europa gjendet para zgjedhjeve te rendesishme sidomos ne France, ku Putin shpreson te ndikoje. Por cdo presion i tille si me gazin do te ishte kontraproduktiv edhe me forcat qe direkt apo indirekt perkrah Kremlini. SHBA, pervecse perfitojne hapje me te madhe tregu per gazin e lengshem LNG, fuqizojne me tej ndikimin tek ajo pjese e Europes qe pati filluar te venitet, sidomos pas sinjaleve tekanjoze nga administrata Trump. Sidoqofte tregu Europian i energjise do te mbetet i brishte per te ardhmen e afert dhe vecanerisht vendet e brishta dhe te papergatitura per nje situate te tille, si ato te Ballkanit, do t’u duhet te ndeshen me situata jo te kendshme.

61 views0 comments

Recent Posts

See All

Ducja

Situata politike ne Itali para Luftes se Pare Boterore (L1B) Me 29 korrik 1900, nje anarkist i quajtur Gaetano Bresci vrau me arme zjarri ne Monza te Italise gjate nje aktiviteti sportiv, mbretin Umbe

Comments


bottom of page