top of page

Dënohet CristinaCristina Fernández de Kirchner (CFK) doli nga dy termat presidenciale, 2007 - 2015, me 80 milion dollarë. Me tenderat e rrugëve i bënte marifetet, në provincen native të të shoqit ku e kunata ishte guvernatore. Kurse të ëmës i kishte lidhur një kontratë të kote shteti, për të shtypur formularet e taksave, ku e ëma kishte fituar 3 milion dollarë.


CFK, e partise peroniste, eshte nje figure e fuqishme, populiste, majtiste në Argjentinë. I shoqi Nestor ishte president. Ajo vete ishte presidente e suksesshme per dy terma; tani eshte nenpresidente, por presidente de facto. I biri eshte kryetari i Camfora - organizata rinore e partise peroniste.


Megjithate drejtesia argjentinase e denoi.

Drejtesia shqiptare nuk i vjen as te kembet.


CNN - Një gjykatë federale në Argjentinë dënoi të martën nënpresidenten e vendit, Cristina Fernández de Kirchner, me gjashtë vjet burg dhe e skualifikoi atë nga mbajtja e posteve publike ne te ardhmen pasi e gjeti fajtore për korrupsion gjatë mandateve të saj të mëparshme si Presidente.

Fernández de Kirchner ka imunitet të përkohshëm për shkak të rolit të saj aktual, kështu që nuk do të shkojë menjëherë në burg dhe mund të apelojë.

Pas vendimit, ajo mohoi akuzat kundër saj, por tha se nuk do të kandidojë për rizgjedhje vitin e ardhshëm: “Unë nuk do të jem kandidat për asgjë, as për president e as për senator”, tha ajo. “Emri im nuk do të jetë në asnjë fletë votimi”.

Në gjykatë, prokuroria federale e Argjentinës e akuzoi atë për konspiracion me zyrtarë të tjerë qeveritarë për të dhënë kontrata me vlerë miliona dollarë për punime rrugore që ishin të paplota, të mbiçmuara dhe të panevojshme.

"Në thelb, ato tregojnë ekzistencën e lidhjeve të shthurura dhe të korruptuara midis zyrtarëve të administratës publike (kombëtare dhe provinciale) dhe kompanive kontraktore shtetërore," sipas një dokumenti të lëshuar nga gjykata federale e Argjentinës në Buenos Aires.

Fernández de Kirchner u shpall fajtore për "administrim mashtrues" ne lidhje shpërndarjen e fondeve publike në një kompani ndërtimi për punimet e rrugëve në provincën e Santa Cruz, gjatë mandateve të saj presidenciale nga 2007 në 2011 dhe 2011 në 2015.

Marrëveshjet me kompaninë e ndërtimit të Lázaro Antonio Báez – një mik i familjes – ishin në dobinë financiare të Fernández de Kirchner dhe Baez, tha gjykata.

Ish-Presidenti dha "80% të punimeve të rrugëve publike kombëtare në Santa Cruz në favor të kompanive Báez midis 2003 dhe 2015", sipas Telam, agjencia shtetërore e lajmeve e Argjentinës.

Baez u dënua gjithashtu me gjashtë vjet burg, si dhe ish-sekretari i punëve publike, José López dhe ish-drejtori i rrugëve kombëtare, Nestor Periotti, për përfshirjen e tyre në skemë..

Comments


bottom of page