top of page

Bashkohuni me ne për të siguruar ushqimin falas të fëmijëve në shkollat e Shqipërise

Updated: Sep 22, 2022Eshtë regjistruar në Shqipëri Organizata e Qendres (OQ)


U regjistrua ne USA The Albanian American Organization "Qendra" (AAOQ)


Janë organizata simotra, të kombit global shqiptar. Ideja është që kombi ynë është jo më territorial, por i shpërndarë në të gjithë globin dhe organizatat e tij duhet te mbulojnë njëkohesisht Ndenjësit dhe Diasporën.


Këto jane organizata APOLITIKE avokacie. Avokaci dmth mbrojtje. Këto organizata kanë për qëllim të mbrojnë te drejtat njerëzore dhe civile të shqiptareve globalë, ndenjës dhe emigrantë, sic ua japin ligjet nacionale dhe konventat nderkombetare.


Nuk ka asgjë më të rëndësishme se ushqimi i fëmijeve.


Raporti i Kombeve të Bashkuara i nxjerr fëmijet shqiptarë më të kequshqyerit në rajon e kontinent.


Mosushqimi i fëmijëve shkakton trup të dobet e mendje të sëmurë. Jo më kot te rinjte shqiptarë përgjithësisht nuk shkëlqejnë në shkollë e sport, nuk përqendrohen në punë dhe shfaqin kriminalitet te larte.


Prindi shqiptar e heq nga goja per të ushqyer femijen, por nuk mjafton.


Organizatat "Qendra" e kanë bërë mision te vetin të sigurojnë të drejtën e fëmijëve për t'u ushqyer falas në shkolla. Bashkohuni me ne për këtë qellim fisnik. Asgjë nuk behet vetëm. Për te sjellë ndryshim duhet një front i gjërë. Kujt i intereson kjo ide të na kontaktojë.


Kjo fillohet me miratimin e vullnetit politik: "Po, do e realizojmë, duhet bërë!"

Prandaj na duhen shumë njerez, për t'i bërë presion shtetit.


7 fakte tronditëse për varfërinë në Shqipëri (sipas bergenproject.org):


1. Shkalla e varfërisë: 34 për qind e shqiptarëve jetonin në varfëri në vitin 2016, sipas Bankës Botërore. Banka Botërore e përcakton varfërinë si mbijetesë me 2 deri në 5,50 dollarë në ditë. Shkalla aktuale e varfërisë paraqet një rritje të ndjeshme krahasuar me vitin 2012 kur 14.3% e shqiptarëve jetonin në varfëri.


2. Shkalla e varfërisë ekstreme: Në vitin 2016, 5.8% e shqiptarëve jetonin në varfëri ekstreme duke mbijetuar me më pak se 1.90 dollarë çdo ditë. Sipas Bankës Botërore, shkalla e varfërisë së skajshme të shqiptarëve nuk u ul shumë në vitet e para 2016.


3. Shpenzimet e Familjeve: Shpenzimet e 63% të familjeve shqiptare, ose ato që duhet të blejnë për të jetuar të qetë, si ushqime, veshmbathje dhe tualete, janë 50% më të larta se të ardhurat e tyre. Me fjalë të tjera, më shumë se gjysma e popullsisë nuk mund të përballojë nevojat themelore.


4. Shqiptarët po emigrojnë: Për shkak të situatës së paqëndrueshme politike në Shqipëri, ekonomia e biznesit po dobësohet, e për rrjedhojë varfëria po thellohet. Shumë shqiptarë dyshojnë për drejtuesit e tyre dhe kërkojnë mundësi më të mira për kushtet e jetesës dhe punësimit, ndaj shumë po largohen nga vendi. Numri i shtetasve shqiptarë që emigrojnë është rritur nga 44% në vitin 2007 në 52% në vitin 2018.


5. Shkalla e papunësisë në Shqipëri: Shkalla e papunësisë në Shqipëri ishte 11.47% në vitin 2019, sipas Statista. Gratë përbëjnë shumicën e popullsisë së papunë për shkak të shumë faktorëve, duke përfshirë statusin e dobët social në familje, mungesën e arsimit dhe aksesin e kufizuar në punë për faktin se shumica e grave duhet të mirëmbajnë shtëpinë dhe të kujdesen për fëmijët. Megjithatë, Oxfam, një organizatë jofitimprurëse ndërkombëtare, punon për të ndryshuar statusin social të grave në vende, përfshirë Shqipërinë, duke edukuar gratë për ekonominë, si dhe duke ndihmuar gratë të bëhen aktore të ndryshimit dhe vendimmarrjes.


6. Fëmijët në Shqipëri: Sipas Dorcas, 120,000 fëmijë shqiptarë jetojnë në kushte varfërie ekstreme. Përafërsisht 12% e fëmijëve në Shqipëri punojnë “për të ndihmuar familjet e tyre”, sipas Humanium. Për shkak të kësaj, këta fëmijë humbasin mundësinë për t'u arsimuar. Humanium është një organizatë që punon për t'i dhënë fund shkeljeve të të drejtave të fëmijëve në mbarë botën. Ai e bën këtë duke rritur ndërgjegjësimin, duke ofruar asistencë ligjore për fëmijët që pësojnë shkelje dhe duke mbështetur projekte lokale që ndihmojnë fëmijët.


7. Ndihma sociale: Tetëdhjetë mijë familje në Shqipëri mbështeten në një ndihmë sociale. Kjo do të thotë se ata marrin 8000 lekë (75 dollarë) në muaj nga qeveria e tyre, në mënyrë që të përballojnë nevojat bazë si ushqime dhe veshmbathje.


Parid Turdiu


Comments


bottom of page